23948sdkhjf

Precept är Polestars vision om morgondagen

Volvos systermärke Polestar visar upp sin syn på framtiden. Den är förstås eldriven och innehåller återvunna plastmaterial.

En vision av märkets framtida riktning och "ett rent uttryck av intention", det är så Polestar beskriver konceptbilen Precept. Det handlar om en designövning som ska ta ut riktningen för märkets framtida program, snarare än en förhandsaning om en specifik, kommande modell. Eller som Polestar säger, "ett manifest om saker som komma skall; en deklaration".

Så vad har vi då att vänta av Polestar i framtiden, av Precept att döma? Till att börja med är hjulbasen lång, över tre meter, och sägs rymma ett stort batteripaket. Grillen har bantats bort och allt som finns kvar är någonting som företaget kallar Smartzone, en yta för att husera säkerhetssensorer och förarassistansfunktioner. Strålkastarna, av Volvos torshammartyp, har utvecklats med separata led-element för "en mer robotisk och varumärkesdefinierande tolkning".

Ovanför Smartzone-ytan finns ett integrerat vingelement som ska styra luftflödet över motorhuven och på taket har man gjort rum för en Lidar-sensor, något som kan tänkas behövas den dag bilarna kör sig själva.

Nyskapande och ur miljöhänsyn hållbara interiörmaterial som linbaserade kompositer och återvunnen korkvinyl blandas med material tillverkade av fisknät och pet-flaskor som "definierar en ny premiumlyx som överträffar bruket av skinn, trä och krom". Bara så du vet.

Förarmiljön präglas av två displayer: en 12,5-tumsskärm som utgör instrumentkluster kompletteras av en stående 15-tumsskärm i mittkonsolen. Och där bak "flyter det unika Polestar-emblemet holografiskt inuti en svensk kristall mellan de bakre nackstöden".

Maximilian Missoni, designchef hos Polestar, säger i samband med presentationen att ”Polestar Precepts estetik är grundad i ledande teknologi snarare än att se bakåt i tiden på historiska bilreferenser. Hos Polestar ser vi teknologi som en möjlighet, ett verktyg att lösa vårt samhälles problem och vi översatte denna attityd till en ny uppsättning av designprinciper.”

Fast egentligen menade han att han ritat en bil som inte ser ut som alla andra gamla bilar. Även om den gör det.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11