23948sdkhjf

Branschöverskridande samarbete om elsäkerhet

Säkerhet vid arbete på elfordon är en brännhet fråga. Nu har branschens stora organisationer enats om att samarbeta för att ta fram en branschstandard.

Motormagasinet har tidigare rapporterat om att både Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, på varsitt håll arbetat med att ta fram branschstandarder för säkerhet vid arbeten med elfordon.

MRF hade startat en arbetsgrupp tillsammans med Bil Sweden för att arbeta med frågan och SFVF presenterade ett förslag på branschstandard som baserade sig på Volvo Cars interna säkerhetsstandard.

Nu går man ut med ett gemensamt pressmeddelande om att Bil Sweden, MRF och SFVF inleder ett samarbete om en gemensam branschstandard för säker hantering av elfordon. Det bekräftas för Motormagasinet av Henrik Idermark, MRF:s representant i samarbetet:

– Nu får vi slå ihop våra krafter och lägga full energi på att göra den här branschstandarden så bra som möjligt, i stället för att vi ska jobba med två olika. Det känns jättebra.

Henrik Idermark ingår i projektets huvudgrupp, tillsammans med Bo Ericsson från SFVF och Anders Karlsson från Bil Sweden.

I pressmeddelandet skriver man att den omställning som fordonsindustrin genomgår är det viktigt att skapa gemensamma standarder som är tydliga och som kan gälla för alla aktörer. Syftet med branschstandarden är att säkerställa att alla arbeten och all hantering av el- och hybridfordon sker på ett säkert sätt av personal med rätt utbildning.

Bo Ericsson, vd för SFVF, säger till Motormagasinet att en gemensam branschstandard är nödvändig:

– Det är enkelt. Det kan bara finnas en branschstandard, det går inte annars. Man måste samarbeta i den här typen av frågor, för branschens bästa.

Här får han medhåll från Bil Sweden. Anders Karlsson är Bil Swedens representant i samarbetet:

– Det är enklare om vi tar fram någonting tillsammans. Det underlättar för våra medlemmar, hur de ska agera.

Projektet kommer att bedrivas på bred front där branschen, berörda myndigheter och andra parter samlas för att skapa en heltäckande svensk branschstandard.

– Där har elsäkerhetsverket sagt att de kan assistera oss i arbetet och stämma av del slutgiltiga versionen, så att vi får ett ok på det, säger Henrik Idermark.

Just nu pågår ett arbete med att samla in och sammanställa de olika krav som finns hos myndigheter, tillverkare och importörer. Närmast kommer huvudgruppen att träffas inom de närmaste dagarna för att dela upp uppgifterna mellan sig och sedan kommer ett antal arbetsgrupper att driva olika typer av frågor.

– Det här är ett stort projekt med många inblandade. Det är tre organisationer som ska blandas in och sedan har vi myndigheter, leverantörer till branschen och många fler, säger Bo Ericsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141