23948sdkhjf

Partikelfilter och katalysatorer stöldligornas nya byte

Under 2020 har polis och försäkringsbolag noterat en markant ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter. Enligt polisen är det internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna.

Enligt Larmtjänst ökar antalet stölder av katalysatorer och partikelfilter. I december månad noterade Pelle Bengtsson, operativ koordinator på polisen för Internationella brottsnätverk, en markant ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter.

– Det är en stöldtrend som pågår just nu som vi tidigare inte har sett, säger han.

Mellan 1 januari till 26 februari 2020 har det polisanmälts omkring 230 stölder av dessa reservdelar. Delarna innehåller ädelmetaller och har därmed högt skrotvärde. Katalysatorerna tas främst från bilar av äldre årsmodeller och partikelfilter från nyare dieselbilar.

Även försäkringsbolagen har börjat märka av stölderna. Under januari månad har det registrerats 115 skador i kalkyleringssystemet Cabas, skador som uppkommit på grund av stöld av katalysatorer eller partikelfilter.

Detta kan jämföras med 2019 då det totalt under året registrerades 74 sådana skador. Året dessförinnan, 2018, registrerades 17 skador. Flest stölderna av katalysatorer och partikelfilter har ägt rum i Stockholmsområdet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094