23948sdkhjf

SBF: coronaviruset kan orsaka förseningar

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, ser en risk att coronaviruset kan orsaka försenade leveranser av bilkomponenter och reservdelar.

Motormagasinet kunde nyligen berätta om att MRF gått ut med en enkät till landets samtliga generalagenter och större bildelsgrossister för att få en samlad bild över konsekvenserna för servicemarknaden, som orsakas av coronautbrottet.

Nu flaggar SBF upp för att det kan bli problem med delar och komponenter om kinesiska tillverkare tvingas till lägre produktionstakt, skriver Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, i ett pressmeddelande.

Vi är medvetna om att några av våra medlemmar har varit förutseende baserat på tidigare erfarenheter och har säkrat större inköp i och med virusutbrottet, säger Christer Liljenberg ordförande för Sveriges Bildelsgrossisters Förening.

Eftersom de flesta leverantörer av reservdelar har en stor del av sin tillverkning i Kina, är det sannolikt att det kommer bli leveransstörningar framöver. Det är den allmänna uppfattningen i Figiefa (europeisk branschorganisation för bildelsleverantörer).

– Om det blir problem kommer det drabba fordonstillverkarna särskilt hårt. När leveranserna sedan återgår till det normala, är vi övertygade om att fordonstillverkarna – det största kundsegmentet – kommer att stå först i kön, säger Christer Liljenberg.

Om det kommer att bli uppsägningar är för tidigt att säga, men risken finns, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Ett antal biltillverkare och underleverantörer i Kina är fortfarande stängda eller går på halvfart, som ett resultat av corona-viruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093