23948sdkhjf

Ny hållbarhetsmärkning för däckmaterial

Kasserade däck återvinns i stor utsträckning och nu lanseras hållbarhetsmärkningen Cerub. Syftet är att underlätta för återanvändning av däckmaterialet.

Den nya hållbarhetsmärkningen för däckmaterial lanseras i sju länder och visar hur tillverkare lever upp till miljökraven, skriver Svensk Däckåtervinning i ett pressmeddelande. Anskaffning, produktion, lagerhållning och distribution av produkter tillverkade av återvunna däck kan nu hållbarhetsmärkas med den nya certifieringen Cerub. Efterlevnad kontrolleras med hjälp av tredjepartscertifiering. Cerub är utvecklad av bland andra Svensk Däckåtervinning som är ett kretsloppsföretag utan vinst- eller tillväxtintresse. Företaget ägs av däck- och fälgbranschen i Sverige och administrerar det lagstadgade producentansvaret för däck sedan 1994.

Återvinningsorganisationer i sju länder är anslutna till Cerub från start; Sverige, Norge, Finland, Holland, Danmark, Tyskland och Belgien.

Cerub-märkningen ska säkerställa att däckmaterialet möter alla myndighetskrav kring miljö och hälsa och att det finns en spårbarhet och dokumentation i alla led. På sikt kommer även konsumenter att kunna ställa krav på att däcken de köper möter återvinningskriterierna enligt Cerub.

– Det finns idag energimärkning av däck som visar vilket rullmotstånd de har och därmed hur de påverkar bilens bränsleförbrukning. Men i en övergång till en cirkulär ekonomi där vi återanvänder material i allt större utsträckning behöver vi också ta hänsyn till hur materialet lämpar sig att återanvända. Cerub-märkningen ökar spårbarhet och transparens och kommer driva på utvecklingen för återanvändning av däckmaterial, säger Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.

Utöver de sju första länderna finns ett intresse från ytterligare tio länder dit Svensk Däckåtervinning bjudits in för att presentera Cerub.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094