23948sdkhjf

Värmekamera ska upptäcka smittad personal

Att hålla produktionen igång under hotet av ett smittsamt virus är inte det lättaste. Men den nya situationen väcker uppfinningsrikedom. På KGK:s centrallager i Enköping tar man hjälp av en värmekamera för att upptäcka förhöjd kroppstemperatur och att minska virusspridning bland personalen.

Nya lösningar för att hålla affärerna vid liv nu i rådande coronakaos upptäcks varje dag. Långt ifrån alla branscher har möjlighet att arbeta hemifrån och då läggs mycket fokus på att skydda personalen.

Läs också: Tema Olja/Kem: KG Knutsson storsatsar på smörjmedel

På KGK:s centrallager i Enköping är det full produktionstakt som gäller och många av medarbetarna behövs därför på plats. Sedan en dryg vecka tillbaka är en värmekamera något av det första som lagerarbetarna träffar när de kommer till jobbet.

Kameran mäter avvikande temperatur i ansiktet och upptäcker på så sätt om någon kan ha börjat få feber, säger Magnus Almgren, logistikchef KGK.

Värmekameran är en del i ett flertal åtgärder som antagits sedan starten av virusspridningen. De som kan får arbeta hemifrån, bland annat kontorspersonal. Stolar har flyttats runt så att det inte ska bli större folksamlingar i lunchrummet, man har ändrat om så att det inte sitter flera stycken inne på samma kontor samt att alla som känner minsta symtom uppmanas att stanna hemma.

Vi har varit livrädda för att få in smitta bland personalen. Chaufförerna som kommer med leveranser får hålla sig på behörigt avstånd, använda skyddshandskar och handsprit. Sen är det flera chaufförer som också varit oroliga som har haft munskydd, säger Almgren.

Läs också: De är coronakrisens vinnare

Kameran i sig är ingen garanti för att undvika spridning av coronaviruset då det ännu inte är helt klart hur mycket en person smittar innan han eller hon fått några symtom. Därför får även de som har smitta bland anhöriga eller de som varit utomlands sitta i karantän.

Alla dessa åtgärder skapar en trygghet bland våra medarbetare och en känsla av att vi kan lita på varandra.

Framöver kan kameran få en uppdatering med ansiktsigenkänning. I så fall skulle kameran även kunna reagera på temperaturskillnader hos en person från en dag till en annan och på så sätt även kunna varna i ett tidigare stadium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096