23948sdkhjf

Organisationerna kräver slopad trängselskatt och parkeringsavgift

Riksförbundet M Sverige och Sveriges fordonsverkstäders förening (SFVF) vill se politiska krafttag för att fler ska kunna ta bilen i rådande coronatider och på så sätt skydda sig mot smittrisken på bussar och tåg. Nu uppmanar de till borttagen trängselskatt och parkeringsavgift.

Att åka kollektivt ses som en smittorisk och särskilt personer som tillhör en riskgrupp uppmanas att försöka undvika tunnelbanor, bussar, tåg och spårvagnar. 

På många håll uppmanas dessutom alla som kan att arbeta hemifrån, något som dock inte är möjligt för de flesta branscher. M Sverige kräver nu att regeringen tar bort trängselskatten i Stockholm och Göteborg. 

– Nu behövs extraordinära åtgärder. Alla de som sliter i vården, skolorna, service och i omsorgen, måste kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt om inte samhället ska stanna, säger Caroline Drabe, vd M Sverige, i ett pressmeddelande. 

Caroline Drabe hänvisar till det kaos som uppstod i Stockholms kollektivtrafik efter att SL valt att dra ner på antalet avgångar. 

Det är inte bara M Sverige som vill se åtgärder som kan göra det möjligt för fler att ta bilen. SFVF vill se slopad parkeringsavgift i Stockholm kommun. 

– Gör som Norrtälje kommun, slopa parkeringsavgiften i Stockholm till sista maj som ett led i kampen mot Corona, säger Bo Ericsson, vd SFVF, i ett pressmeddelande.

– Om vi underlättar bilåkandet och undviker att färdas som ”packade sillar” i bussarna kommer färre att riskera att smittas. Trängseln är stor även på de busslinjer som transporterar vårdpersonalen till sjukhusen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063