23948sdkhjf

Kort­tids­arbete klart för lack­erare

Avtal om korttidsarbete finns nu för lackerare. Förhoppningen från fackförbundens sida är att detta ska leda till en ökad möjlighet för lackerare att behålla jobbet. Detta skriver Målarnas Facktidning.

Under förra veckan tecknades ett avtal mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och Målarnas förbund gällande korttidsarbete för de lackerare som jobbar på lackavtalet.

Läs också: Stora donationer till arbetet för ett coronavaccin

– Vi hoppas att detta innebär att färre av våra medlemmar blir uppsagda, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand till Målarnas Facktidning.

Korttidsarbete innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Som mest kan arbetsgivaren ta bort 60 procent av arbetstiden. För arbetstagaren minskar i så fall lönen med 7,5 procent och för arbetsgivaren minskar lönekostnaden med 53 procent. 

Den centrala överenskommelsen mellan parterna drar upp riktlinjerna och förtydligar det lagen säger. I och med förhandlingarna har avtalen kunnat anpassas efter hur det ser ut i de olika branscherna och efter hur deras olika avtalsområden. 

– Det kan handla om ackordslön och olika ingångar hur man hanterar inhyrd personal och bemanning till exempel, säger Peter Sjöstrand.

Korttidsarbete gäller endast om företagen får problem att driva verksamheten som följd av coronapandemin och ska alltså inte vara en åtgärd när företag går dåligt av andra orsaker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094