23948sdkhjf

Mekonomen förutspår negativa konsekvenser av covid-19

Ett osäkert år väntar och Mekonomen Group räknar med att coronaviruset kommer att ge negativa effekter för bolaget. 2019 var dock ett positivt år och fjolårets årsredovisning finns nu publicerad på nätet.

Mekonomen har under den senaste månaden fått uppleva press från både pandemiutbrott och dataintrång. Tillbakablicken på 2019 är dock god och bolaget kan stoltsera med ett händelserikt år i ryggen. Nettoomsättningen steg från 7 779 Mkr till 11 842 Mkr, samt ett ökat rörelseresultat till 705 Mkr från 405 Mkr föregående år.

Mekonomen Groups vd och koncernchef Pehr Oscarson noterar att 2019 varit ett bra år för bolaget. Under början av fjolåret infördes ett kostnadsbesparingsprogram som tillsammans med effektivisering av olönsamma verksamheter bidragit till en resultatförstärkning på 65 Mkr.

Oscarson konstaterar även att bolagets kunder uppskattar det som Mekonomen Group själva ser som sina styrkor: ”Under 2019 genomförde vi en stor kundundersökning, där mer än 1 500 av våra konceptanslutna verkstäder deltog. De områden som uppskattas mest var vår utveckling av tjänster och koncept, vår centrala marknadsföring, stödet i att attrahera nya kunder till verkstäderna samt kontakten med den lokala butiken. Varumärket, snabba leveranser och ett brett utbud av reservdelar angavs som de viktigaste skälen för att ansluta sig till ett av våra koncept.”

Koncernchefen noterar höjdpunkter från året. Bland annat har Mekonomen Group fokuserat på att att realisera inköpssynergier efter förvärven av FTZ och Inter-Team. Arbetet beräknas ge full resultatseffekt med 100 Mkr från 2021. Sammanslagningen av MECAs och Mekonomens centrallager i Strängnäs fortgår enligt plan. Oscarson skriver: ”För att minimera riskerna och säkerställa en kontinuerligt hög servicegrad har vi under andra halvåret försiktigt inlett pilotleveranser till MECA:s kunder. Leveranserna har gradvis trappats upp och vi räknar nu med att slutföra sammanslagningen under 2020 och nå en besparing om 50 Mkr årligen från 2021”.

Mekonomen Group bedömer att risken för negativa effekter i bolaget har ökat väsentligt i och med den snabba spridningen av coronaviruset sedan slutet av februari och dess påverkan på de marknader där Mekonomen Group har betydande närvaro och de valutor bolaget är exponerad emot.

Oscarsson fortsätter: ”Under mars har vi sett betydligt lägre marknadsaktivitet och efterfrågan på verkstadstjänster och produkter. Effekterna kommer sannolikt att väsentligt påverka Mekonomen Groups omsättning, resultat och kassaflöde för 2020.”

Mekonomens årsredovisning kan laddas ned på:

https://mekonomen-1.azurewebsites.net/annual-report-2019-se.pdf

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
En modern klassiker från Mechatronik
Tre klasser vann jackpot på Automässan
Elfordon kräver nya rutiner hos polisen
Bilägare får nya däck efter rekordslitage
Och årets bilfärg är...
ARN: Ingen ersättning för SL-kort när nya bilen krånglade
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125