23948sdkhjf

Bil Sweden chocksänker försäljningsprognos

Spår att coronakrisen får drastiska följdverkningar på bilförsäljningen.

Coronavirusets effekter får Bil Sweden att drastiskt revidera sin prognos för antalet nyregistreringar i år. Personbilsprognosen sänks med 18 procent, från 330 000 till 270 000 bilar. Prognosen för lätta lastbilar revideras ner med 19 procent från 47 000 till 38 000 fordon.

– Från och med andra kvartalet förväntar vi oss att corona-effekterna kommer att ge avtryck i registreringsstatistiken. Det är ett osäkert läge för både efterfrågesida och utbudssidan, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Bergman menar att bilfabriker världen runt står stilla, samtidigt som många kunder är osäkra på framtiden, faktorer som tillsammans kommer att påverka bilmarknaden.

– Vi vet ännu inte när smittspridningen avtar, när produktionen av fordon kan starta samt vilka ytterligare insatser som regeringen gör för att stimulera efterfrågan för att kick-starta ekonomin igen. Sammantaget gör det att det är mycket svårt att göra prognoser just nu, men detta är vårt bästa estimat i dagsläget, säger Mattias Bergman.

Fortsatt tror dock Bil Sweden att omställningen mot elektrifiering kommer att fortsätta och prognosen om en försäljningsandel för laddbara bilar på 30 procent under helåret ligger fast.

– Fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligger kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon. Däremot kan vi förvänta oss vissa förseningar för enskilda nya modeller när en stor del av industrin är permitterad, säger Mattias Bergman.

Transporter framhålls som en samhällskritisk verksamhet och det är viktigt att återförsäljar- och serviceanläggningar fortsatt är öppna. Konsumtion och transporter kan då vidmakthållas då de öppna anläggningarna möjliggör reparationer av fordon, menar Mattias Bergman.

– Här har den svenska marknaden klarat sig bättre än många andra marknader i Europa där man tvingats att stänga.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
En modern klassiker från Mechatronik
Tre klasser vann jackpot på Automässan
Elfordon kräver nya rutiner hos polisen
Bilägare får nya däck efter rekordslitage
Och årets bilfärg är...
ARN: Ingen ersättning för SL-kort när nya bilen krånglade
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.159