23948sdkhjf

Kia Telluride årets bil i världen

World Car Awards 2020 har tillkännagivits. Vann titeln 2020 World Car of the Year gjorde Kia Telluride. Kia vann även 2020 World Urban Car of the Year.

I Europa har vi Årets Bil som utser en vinnare per år. I juryn sitter bland andra tre svenskar. Om World Car of the Year smäller högre är tveksamt men de utser vinnare i fem kategorier, varav den som Kia Telluride tog hem är finast.

Kia Telluride klassar in som medeltung stridsvagn, skulle man kunna tro, men i USA betecknas den som ”midsize suv”. Den kan som mest frakta åtta personer och drivs av en V6-motor på 3,8 liter och 291 hk. Fyrhjulsdriften har en låsbar mittdiff. Kia Telluride säljs inte i Europa. Det kufiska namnet är hämtat från den lilla skidorten Telluride som ligger bland höga berg i Colorado. Det finns gott om slingriga bergsvägar i området som lockar terrängkörningsentusiaster. Det påstås att namnet kommer av ”To hell you ride” eftersom det förr, när Telluride var en gruvstad, var svår att nå via lömska ridvägar.

Kia Soul EV vann alltså vad man kan översätta till årets stadsbil. Porsche Taycan sopade hem både kategorin 2020 World Performance Car och 2020 World Luxury Car. Inte illa av en elbil.

Sist men inte minst så knep nya Mazda 3 2020 World Car Design-priset för den lätt speciella formen i Mazdas designspråk Kodo – soul of motion.

World Car Awards jury består av 86 medlemmar, spretigt spridda över världen. Inga svenskar ingår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078