23948sdkhjf

Biltvättarhelg ska få färre att tvätta hemma

Sista helgen i april infaller den stora biltvättarhelgen. Ett initiativ från Svenskt vatten för att upplysa svenskarna om riskerna med att det fortfarande görs 20 miljoner biltvättar hemma på uppfarten.

Örebroguiden rapporterar om ”Hållbar biltvätt”, ett initiativ som vill minska mängden biltvättar som sker hemma och där olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester okontrollerat rinner rakt ut i våra vattendrag. Varje år utses årets biltvättarkommun. Finalisterna utmärker sig genom att vara bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare att inte tvätta bilen hemma på gatan.

Läs också: Svensk biltvätt blir dansk

Örebro är en av kommunerna som i år aspirerar på att ta sig till en finalplats. Under de senaste 12 månaderna har information skickats ut till kommuninvånarna om nackdelarna med att tvätta bilen på gatan. Kommunen har även spridit information på sociala medier.

Fredrik Westin är miljöchef på Glimra Biltvätt som har en anläggning i Örebro. Han anser att det borde vara lika naturligt med biltvättar som med källsorteringsstationer och att det är bra att kommuner engagerar sig i frågan men att det behövs mer kapacitet för att få människor att sluta tvätta bilen hemma.

En Glimrastation tar hand om över 10 ton farligt avfall varje år som annars hade hamnat i naturen, säger Fredrik Westin till Örebroguiden.

Kommunen bör försöka möjliggöra mark exempelvis runt återvinningscentraler för biltvättar så att man kan möta behovet när fler väljer att sluta tvätta hemma.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093