23948sdkhjf

Storvarsel från Volvo Cars

När Volvo Cars varslar är det tjänstemän och konsulter som berörs. Över 1 000 personer ska bort.

Av ett pressmeddelande som Volvo Cars skickade ut under onsdagen den 29 april framgår att man varslar 1 300 tjänstemän. Samtidigt sägs avtalen för 300 konsulter upp. Varslet och uppsägningarna rör de tjänstemän som arbetar vid anläggningarna i Göteborg och Skövde.

Anledningen till varslet är att företaget vill påskynda sin omvandling mot en ny marknad. Man säger att man har som mål att leda ”branschens transformation inom områden som onlineaffärer, elektrifiering, autonom körning och nya mobilitetslösningar”.

Nu kommer man att titta på en reducering inom områden som inte är fokus för att ytterligare stötta den långsiktiga tillväxten. Samtidigt har den pågående coronapandemin och dess ekonomiska följdverkningar påverkat beslutet.

– Coronakrisen berör ekonomin mer än vad vi trodde från början. Vi kan inte räkna med att samma produkter kommer att efterfrågas av kunderna när de återkommer till marknaden här om ett antal månader, förhoppningsvis, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Sveriges Radios Ekot.

Exakt vilka jobb som påverkas kommer att bestämmas under de kommande månaderna i förhandlingar med de fackliga organisationerna. De anställda inom produktionen påverkas inte av dagens varsel.

– Vi behöver göra oss av med tunga hierarkier och ledarskapslager som har skapats när vi vuxit så snabbt under kort tid. Vi har arbetat med denna omställning under flera år men på grund av coronaviruset så blev vi tvingade att påskynda processen, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars, till SVT.

Jörgen Olsson, som är klubbordförande för Unionen på Volvo Cars, beklagar företagets besked.

– Det är väldigt tråkigt att företaget har bestämt sig för att dra i det här snöret, säger han till TT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062