23948sdkhjf

EU-krav: Alla nya bilar måste ha hastighetsvarnare

Om två år ökar kravet på flera olika säkerhetssystem i bilar. Åtminstone om ministerrådet röstar ja till förordningen som redan fått EU-parlamentets godkännande. Bland annat ska bilen larma så fort man överskrider rådande hastighetsbegränsning.

Under april klubbade EU-parlamentet nästan enhälligt igenom en kraftig skärpning av kraven på nyproducerade bilars säkerhetssystem.

Från och med maj 2022 ska alla bilar som produceras vara utrustade med alkolås, varningssystem som upptäcker om föraren är trött, system som upptäcker om fordon framöver backar, så kallad intelligent hastighetsassistans, samt en kamera som filmar vad som sker på vägen under körning, en så kallad ”svart låda”. Anledningen till den senaste är att man lättare ska kunna utreda trafikolyckor.

Argumentet för att öka kraven på säkerhetssystem i fordon är att man vill rädda fler liv i trafiken. Under 2018 omkom 25100 människor på europeiska vägar.

Vårt huvudfokus kommer alltid att vara säkerheten för väganvändare, säger Roza Thun, EU-parlamentariker som har varit drivande i frågan, i ett uttalande.

Det intelligenta hastighetssystemet (ISA-system) förväntas minska dödligheten på EU-vägarna med 20 procent.

ISA-systemet ger föraren feedback, baserat på kartor och vägskyltsövervakning, och meddelar föraren när han eller hon kör över hastighetsbegränsningen. Det kommer inte bara att göra oss säkrare utan även minska risken för fortkörningsböter, säger Rosa Thun.

Förordningen, som godkänts av parlamentet med 578 röster för, 30 och 25 nedlagda röster, kommer nu att läggas fram för godkännande till EU: s ministerråd.

Om förordningen går igenom kommer de flesta av dessa nya säkerhetssystem att vara obligatoriska i alla nya modeller från och med maj 2022, samt obligatoriska i redan existerande modeller från och med 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204