23948sdkhjf

Teknikföretagen: slopa momsen på nya bilar

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, vill att staten ska slopa momsen på nya bilar. Detta för att svensk bilbransch är en så tung motor i ekonomin.

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen tror det blir kärvt för svensk industri i år. Ett förslag för att sätta sprätt på ekonomin är att slopa momsen på nya bilar.

– Sveriges bnp faller med ungefär 5 procent i år och stiger med ungefär lika mycket nästa år, men det kan absolut bli värre, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, i en intervju med P1 Sveriges Radio.

Industriproduktionen tros sjunka med tio procent i år, men för Teknikföretagens medlemsföretag ser det mera kalkat ut, en nedgång med kanske 15 procent jämfört med i fjol, tror chefsekonom Mats Kinnwall. Ändå spås Sverige klara sig bättre än både övriga Europa och USA i coronakrisen.

– Eftersom vi inte har stängt hemmamarknaden lika kraftfullt som andra länder. De största fallen i aktivitet, i bnp och i besöksnäringarna, de är ungefär nu under andra kvartalet. Även för industrin kan vi se den värsta utvecklingen nu och kanske under sommaren, säger Mats Kinnwall.

Teknikföretagen lanserar flera förslag för återstarten av ekonomin.

Alla företag ska kunna göra immunitetstester på sin personal på statens bekostnad, och arbetsgivarorganisationen vill se kompetensavdrag för den som investerar i sin personal under krisen. Mats Kinnwall säger också att momsen borde tas bort för nya bilar.

– Jag tror att det skulle vara en effektiv åtgärd för att få igång hemmaekonomin, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094