23948sdkhjf

Kommunerna som minskar sin klimatpåverkan mest

Åtta kommuner och två regioner når målet att minska klimatpåverkan med 70 procent från Sveriges transportsektor tio år innan utsatt mål.

Resultaten kommer från den årliga rapporten Miljöfordonsdiagnos, framtagen av Bisnode och Miljöfordon Sverige.

Flera organisationer når nu 70-procentsmålet, men det kan vara så att den egna organisationen har betydligt tuffare mål, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige.

Stockholm stad vinner för sjunde året i rad klassen bästa kommun, tack vare att man i år når full poäng för sina lätta lastbilar. Med en stor satsning på elbilar når man framgång i samtliga indikatorer – staden har nu 300 stycken elbilar.

Störst förbättring jämfört med förra årets lista gör Öckerö och Östra Göinge kommuner. Det är främst den ökade andelen elbilar, både avseende personbilar och lätta lastbilar, som ger kommunerna höga förbättringspoäng. Öckerö blir dessutom elbilsbäst med hela 50 procent elbilar i sin flotta.

Region Skåne toppar regionlistan, även de för sjunde året i rad. Region Skåne har enligt Miljöfordonsdiagnos 2019 en fordonsflotta, där 99 procent av personbilarna och 80 procent av de lätta lastbilarna är fossiloberoende fordon.

För störst förbättring jämfört med förra årets lista står Region Kronoberg, som under det gångna året investerat i många gasfordon, men också har dieselfordon som får drivas med HVO100.

Årets bästa geografiska kommun (alla fordon inräknade, även privatägda och företagsägda fordon) är Lunds kommun.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125