23948sdkhjf

Lastbils-Volvo varslar över 4 000

Volvokoncernen vidtar åtgärder för att minska kostnader och påskynda omställningen.

AB Volvo planerar att reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner globalt under andra halvåret 2020. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen är att man förväntar att coronakrisen kommer att påverka den ekonomiska aktiviteten på många av koncernens stora marknader på kort och medellång sikt.

– Coronapandemin och de globala åtgärderna för att bekämpa denna har lett till en marknadssituation som påverkar vår bransch allvarligt. Effekterna förväntas bli lägre efterfrågenivåer framöver och vi måste fortsätta att anpassa vår organisation i enlighet med dem, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Sedan mitten av 2019 har Volvokoncernen justerat sin aktivitetsnivå genom att använda inbyggd flexibilitet och säga upp tillfälliga kontrakt och konsultavtal.

Under andra halvåret i år planerar koncernen att ytterligare reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner varav cirka 15 procent är konsulter. Cirka 1 250 av dessa positioner finns i Sverige.

Företaget uppger att behovet av personalminskningar skulle ha varit större utan olika statliga stödpaket som möjliggjort korttidsarbete och andra liknande åtgärder.

Personalminskningarna kommer att genomföras på olika sätt i hela koncernen beroende på den lokala affärssituationen, lagstiftning och arbetsmarknadspraxis. I vissa länder, inklusive Sverige, inkluderar de planerade åtgärderna varsel.

– Volvokulturen kommer fortsätt att vara vår ledstjärna i detta arbete, och vi kommer att ha ett nära samarbete med fackföreningarna för att göra denna anpassning på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Lundstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081