23948sdkhjf

Transportföretagens yrkesprov klara

Nu har länsbästa eleverna i Transportföretagens yrkesprov utsetts. Yrkesprovet spelar en central roll för motorbranschens kompetensförsörjning.

Yrkesprovet som syftar till att höja kvaliteten på landets fordonstekniska gymnasieutbildningar har i år, trots coronapandemin, kunnat genomföras i specialanpassade mindre grupper på skolorna under en längre period än tidigare år.

Mellan den 20 april och den 29 maj har 936 elever från 90 gymnasieskolor runtom i landet genomfört Transportföretagens yrkesprov. Eleverna har kunnat skriva prov i fem olika yrkesgrenar: bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik, personbilsteknik och reservdelskunskap.

– Motorbranschens snabba teknikskifte med elektrifiering och digitalisering innebär att kunskaperna behöver förnyas, utvecklas och anpassas så att de svarar mot det nya. Här fyller yrkesprov en viktig roll genom att vi kan mäta elevernas kunskaper. Vi är mycket stolta och glada över ett stort engagemang och högt deltagande hos både skola och elever, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning hos Transportföretagen.

Motorbranschen har under normala omständigheter ett stort rekryteringsbehov. Med att hög utbildningskvalitet attraherar fler elever som utgångspunkt är kvalitetsfrågan central för motorbranschens kompetensförsörjning. Och ska utbildningar hålla hög kvalitet, behöver elevernas kunskaper testas. Transportföretagen menar att yrkesprovet på så sätt visar vad som kan stärkas, utvecklas och förbättras.

Transportföretagen presenterar vinnarna län för län här

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094