23948sdkhjf

USA:s mest sålda bil byter skepnad

Fords mestsäljande pickup växlar generation.

Så biltillverkaren Ford har släppt en ny modell som inte säljs genom de reguljära kanalerna i vår del av världen. Varför skulle det vara någonting att bry sig om?

Men Ford F-150 är inte vilken pickup, eller ens vilken bil oavsett karossform, som helst. Det handlar om USA:s mest sålda fordon, alla kategorier, och har så varit sedan 1981. Ford F-150 är ett makroekonomiskt fenomen.

Om Ford F-150 var ett företag skulle det vara det 80:e största i USA i termer av omsättning. Ford F-150 är större än Nike, Coca-Cola eller Disneyworld. Bland konsumentprodukter är det bara Iphone som omsätter mer pengar.

Och nu har den lanserats i sin fjortonde generation sedan 1948 och till nyheterna hör mer aluminium i karossen, större pekskärm i mittkonsolen och en hybriddrivlina som innefattar en 47 hästkrafter stark elmotor hopbyggd med växellådan – som förövrigt är en konventionell automatlåda med 10 växlingssteg. Kunden kan välja mellan elva olika utföranden på grillen.

Men än så länge har vi inte fått veta någonting om effektsiffror, prissättning eller när den kan tänkas komma ut till handlarna. Det enda vi vet säkert är att man får vända sig till någon specialisthandlare om man vill köpa en här i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094