23948sdkhjf

Jonas Kruse gästförare med Maja Bengtsson i kartläsarstolen

SVT:s bilsportexpert, Jonas Kruse, gör ännu ett gästspel i rally och kör tillsammans med den femtonåriga kartläsartalangen Maja Bengtsson från småländska Virestad.

Den 11 juli är det tredje gången som Jonas Kruse är gästförare hos det småländska rallyteamet. Då startar han och Maja Bengtsson i Slottssprinten i Katrineholm i Team Nybe:s Volvo 940.

Läs också: Självkörande bil deltog i VM-rally

I fjolårets Rally-SM tog Team Nybe SM-tecknet i den trimmade 2-hjulsdrivna klassen genom Robin Sandberg medan teamkollagan Jonas Åkesson slutade sexa i mästerskapet.

Vid de tidigare gästspelen har Jonas Kruse haft Håkan Ekholm som kartläsare. Nu tar alltså Maja Bengtsson plats i högerstolen. Trots sin ungdom är hon redan rutinerad. Hon är uppvuxen i en rallyfamilj där pappa Mathias är en mycket meriterad kartläsare och som 10-åring fick hon åka med som kartläsare åt Hans och Patrik Johansson på tester. I tävlingssammanhang var det premiär 2018 – direkt efter 15-årsdagen. Bredvid föraren Jonas Åkesson blev Maja klasstvåa i Silverratten som avgjordes i Älmhult.

Nu ser hon fram emot att få fortsätta i pappas hjulspår samt att få assistera rallymästaren Jonas Kruse.

Jonas är en fantastisk förare på alla sätt! Något som däremot skiljer honom från tidigare förare som jag åkt med är de beskrivande noterna. En utmaning i sig, men som man utvecklas något enormt på, säger Maja Bengtsson.

Läs också: Här kan du se alla SM-finalerna i Rallycross

Jonas Kruse ser fram emot att få Maja Bengtsson som ny kartläsare. De har hunnit med ett första test för att hitta varandra i notläsandet.

– Maja är ju en jättetalang vid noterna. Att en 16-åring kan bidra med känslan i bilen och läsa noter klockrent är imponerande! Hon anpassade sig direkt efter mina önskemål, nu ser vi tillsammans fram mot fortsättningen, säger Jonas Kruse.

Den svenska nationalsporten har haft flera och mycket framgångsrika kvinnliga kartläsare – från Ursula Wirth och Elizabeth Nyström på 60- och 70-talet fram till Tina Thörner på 80- till 00-talet.

11 juli avgörs som sagt Slottssprinten 2020 i coronaanpassat, publikfritt, format på slottet Ericsbergs ägor öster om Katrineholm. Tävlingen direktsänds i webb-TV.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078