23948sdkhjf

Bananer kan bli morgondagens bildelar

Fibrer från kokbananer har visat sig vara utmärkta att använda i kompositmaterial.

Naturfiber har länge använts inom bilindustrin. Material som hampa, sisal och olika typer av träfibrer har använts som isolering, interiörpaneler och i motorkåpor.

Läs också: Nytt projekt ska utveckla plåtformning

Nu har forskare från Johannesburg i Sydafrika visat att naturliga fibrer från kokbananer kan kombineras med kol-nanorör och epoxiharts för att bilda ett naturligt fiberförstärkt material, som sägs ha särskilt lämpliga egenskaper för bilindustriella applikationer. Det rapporterar tidskriften Engineering and Technology.

Kokbananer, eller platanos eller pisang, används annars inom matlagning och är en stapelföda i Afrika, Asien och Latinamerika. Kokbananen skiljer sig från den vanliga bananen då den har fastare fruktkött och har lägre sockerinnehåll.

Och den har ordentliga fibrer som lämpar sig för att tillverka armerade material. Forskarna skapade ett nytt kompositmaterial från epoxiharts, bananfibrer och liten massa kolnanorör. Ingredienserna bakades i en form under tryck i 24 timmar vid rumstemperatur, vilket resulterade i ett nytt, naturfiberförstärkt polymerhybridnanokompositmaterial (puh!).

– Hybridiseringen av kokbananfibrer med flerväggiga kolnanorör ökar den mekaniska och termiska styrkan hos kompositmaterialet. Dessa styrkor gör hybridkompositen till ett konkurrenskraftigt och alternativt material för vissa bildelar, säger professor Tien-Chien Jen, chef för institutionen för maskinteknik vid universitetet i Johannesburg, till Engineering and Technology.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14