23948sdkhjf

Skatteförslag från regeringen imponerar inte på Husvagnsbranschen

Regeringen lägger ett förslag för att mildra fordonsskatten för husbilar. Förslaget innebär att karenstiden vid avställning minskas från 15 till fyra dagar. Men på Husvagnsbranschens Riksförbund är man inte imponerade.

Finansdepartementet har sänt ut ett pressmeddelande med rubrikenFörmånligare skatteregler för husbilar vid avställning”. Enligt ett förslag, som regeringen nu skickar till Lagrådet, ska karenstiden vid avställning kortas från 15 till 4 dagar från och med 1 mars nästa år. Förslaget lämnas till Lagrådet för att kunna beslutas i budgeten för 2021.

Förslaget beräknas innebära att en ägare till en nyare husbil kan minska sin fordonsskatt med 2 000 – 3 500 kronor per år. Skatten på en ny husbil kan gå upp till 30 000 kronor och år så någon dramatisk skillnad blir det inte.

Spontant så räcker det inte med det här förslaget, säger Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF. Det är inte så bra som vi ville ha det.

Styrelsen i HRF kommer att ha ett telefonmöte fredag 21 augusti, innan man kommenterar mera utförligt.

Den kortare karenstiden gäller under husbilens tre första år i trafik, vilket motsvarar den period då det för fordonet tas ut ett förhöjt koldioxidbelopp till följd av bonus–malus-systemet. Förslaget bedöms minska statens skatteintäkter med 30 miljoner kronor 2021 och med 42 respektive 53 miljoner kronor de två efterföljande åren.

Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

De nya reglerna förslås träda i kraft den 1 mars 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094