23948sdkhjf

Volkswagen startar produktion av elektriska suven ID 4

Knappt har Volkswagen börjat orderteckna och pressvisa nya elbilen ID 3 så börjar de även spika ihop nya elsuven ID 4, även den baserad på koncernens speciella plattform för elbilar, MEB.

Fabriken som bygger nya ID 4 ligger i Zwickau cirka 30 mil sydost om Berlin och är även produktionsort för ID 3. Fram till 2024 kommer koncernen plöja ner 33 miljarder euro i e-mobilitet varav en tredjedel hamnar hos varumärket Volkswagen. ID 4 kommer enligt VW ha en räckvidd på 500 km och byggas i Europa, Kina och senare även USA med försäljning i alla tre regionerna.

Fabriken i Zwickau kommer att anpassas helt och hållet för att bygga elbilar – tidigare byggdes även Golf Variant där. Fram till årsskiftet har man investerat 1,2 miljarder euro i Zwickau och årligen ska där knackas fram 300 000 elbilar.

ID 4 är Volkswagens första helt eldrivna SUV som erbjuder klimatneutral tillverkning och drift. Bilen är baserad på Volkswagen-koncernens speciella elbilsplattform – MEB (Modular Electric Drive Matrix) – och bjuder på kompakta yttermått, rymlig interiör, intuitivt handhavande och full uppkoppling.

ID 4 kommer från början med bakhjulsdrift och lite senare även som en fyrhjulsdriven version. Högspänningsbatteriet sitter alltid monterat under passagerarutrymmet för att på så sätt ge bilen en så låg tyngdpunkt och en så välbalanserad fördelning av axelbelastningen som möjligt. Batteriet kan laddas både med växelström och likström, och 3-fas är standard. Beroende på drivpaket har ID 4 en räckvidd på upp till 500 km.

Och från Wolfsburg meddelas att man använt sommaruppehållet vid anläggningen i Hannover, en timmes körning västerut från Wolfsburg, för att förbereda produktionen av den elektriska versionen av den klassiska Folkvagnsbussen, hittills kallad ID Buzz. Redan 20121 börjar man bygga efterföljaren till Multivan – Volkswagen T7 och ID Buzz ska börja rulla av bandet från 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094