23948sdkhjf

Inget nytt Preemraff i Lysekil

Oljejätten Preem lägger ned de omdiskuterade planerna på att bygga ut bolagets raffinaderi Preemraff i Lysekil. Det skriver säger företagets nya koncernchef Magnus Heimburg i ett pressmeddelande. Preem uppger att beslutet är helt fattat på kommersiella grunder och refererar bland annat till att coronapandemin har kraftigt förändrat spelplanen för oljebolag. I stället tänker man utöka sin produktion av förnybara drivmedel vid företagets raffinaderi i Göteborg.

– I praktiken innebär det här beslutet att vi kommer dra tillbaka miljöansökan. Vi kommer avsluta projektet. Det innebär också att Preem kan allokera resurser, frigöra resurser, för att accelerera vår produktion av förnybara drivmedel, säger koncernchefen Magnus Heimburg till Sveriges Radio.

Den planerade utbyggnaden har fått hård kritik av både politiker och miljöaktivister. Utbyggnadens miljötillstånd låg fram till i dag på regeringens bord. Mark- och miljödomstolen har gett bolaget rätt att bygga men miljöaktivister, bland annat Naturskyddsföreningen, har protesterat, vilket har gjort att det nu har var regeringen som skulle besluta i frågan.

Så blev det alltså inte, utan Preem valde själva att lägga ner planerna på ombyggnaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11