23948sdkhjf

September såg kraftig rekyl i nyregistreringarna

I coronapandemin har nyregistreringarna gått kräftgång. Men i september såg man en kraftig rekyl uppåt.

Registreringarna av nya personbilar ökade med 7,3 procent under september, jämfört med samma månad i fjol. Det visar färska siffror från Bil Sweden. Ökningen visar på en fortsatt återhämtning i förhållande till det svaga andra kvartalet, då registreringarna i stället minskade med 37 procent.

Konjunkturen har återhämtat sig något snabbare än vad Bil Sweden bedömde i våras och därför justerar man upp årets prognos för personbilar från 270 000 till 280 000. Det ska jämföras med den prognos som rådde vid årets ingång om 330 000 bilar.

– Den återhämtning som vi nu ser förklaras till stor det av att biltillverkningen kommit igång och att man levererar bilar igen på tidigare order. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 18,2 procent, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

För lätta lastbilar syns inte samma återhämtning och registreringarna minskade med 2,2 procent. Därför justerar Bil Sweden ner sin prognos från 38 000 till 33 000, att jämföra med 47 000 vid årsskiftet. Under perioden januari till augusti har nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige minskat mest i hela EU.

– Förklaringen till nedjusteringen av prognosen beror dels på coronakrisen, dels på att bonus malus-systemet slår hårt mot lätta lastbilar, säger Mattias Bergman.

Samtidigt slog nybilsregistreringarna av laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, rekord i september med 34,4 procent av personbilsregistreringarna. Det kan jämföras med 13,5 procent i september i fjol.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton ökade med 0,7 procent i september. Uppgången i september förklaras av att aktiviteten inom industrin kommit igång och att man levererar ut på tidigare tecknade order som en följd av det ökade intresset för e-handel, vilket ökar transporterna. Hittills i år har nyregistreringarna av tunga lastbilar minskat med 28,2 procent.

Nyregistreringarna av bussar minskade med 16,3 procent. Hittills i år har bussregistreringarna minskat med 5,6 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14