23948sdkhjf

Ny bil 50 procent dyrare att äga

Att det är dyrare att äga en ny bil än en begagnad kanske inte är någon överraskning men hur mycket? Kvdbil har gjort en kalkyl som visar de totala ägarkostnaderna för fem familjebilar.

I snitt är det över 50 procent dyrare att äga en ny familjebil jämfört med en treårig begagnad. Det visar en kalkyl från bilförmedlaren Kvdbil. Anledningen är den snabba värdeminskningen på nya bilar, men också högre beskattning. Av de jämförda modellerna skiljer det som mest 80 procent mellan en ny och en begagnad.

Kvdbil har räknat på den totala ägandekostnaden för fem familjebilar. Både vad de kostar som nya och som begagnade treåringar. I sammanställningen ingår kostnader för värdeminskning, skatt, försäkring, service och bränsle under en period av 36 månader och 4 500 körda mil.

Vill man vara ekonomisk ska man alltid räkna på den faktiska ägandekostnaden. Att enbart kolla på priset är ett misstag som många gör, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Jämförelsen visar att det i snitt är 53 procent dyrare att äga en ny bil. Störst kostnadsdifferens är det för VW Passat 2.0 TDI Sportscombi 4Motion (190 hk) som kostar 3 724 kronor (80%) mer i månaden som ny än som begagnad. Nästan lika mycket är det för Audi A6 Avant (+4 005 kr/mån el. 78%). Minst kostnadsdifferens har BMW 520 xDrive Touring (+2 127 kr/mån el. 34%), som också är den modell som tappar minst i värde de första åren.

Det är vanligt att tro att det är mer fördelaktigt att äga en ny bil eftersom garantier och andra förmåner ofta innebär lägre kostnader för sådant som reparation, underhåll och däckbyte. Men den besparingen går inte ens att jämföra med den stora dolda kostnaden som värdeminskningen innebär. Att äga en begagnad bil är nästan alltid mycket billigare, säger Daniel Odsberg.

Högre skatt på nya bilar

Men det finns också andra faktorer som påverkar i hög grad. Till exempel gör bonus malus-systemet att nya bilar beskattas hårdare än begagnade. I jämförelsen handlar det om upp till 650 kronor i månaden.

Värdeminskningen är den enskilt största kostnaden för en ny bil, men värdeminskningen märks först den dag bilen säljs. Den högre skatten kan bli nog så kännbar eftersom det är en löpande utgift som har direkt påverkan på privatekonomin, säger Daniel Odsberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125