23948sdkhjf

Köpfesten över på begagnatmarknaden

November såg både sjunkande priser och minskad försäljning på begagnatmarknaden. Sommarens hysteri tycks vara över.

Under coronapandemin har marknaden för begagnade bilar åkt jojo. Under pandemins inledning i våras snubblade begagnatförsäljningen till, för att sedan skjuta fart under sommaren. Hösten har varit lite mer avvaktande, särskilt som nybilsförsäljningen återhämtat sig.

Nedkylningen tycks vara bestående. Enligt siffror från Vroom minskade bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år med tre procent i november, jämfört med samma månad i fjol.

Det bekräftas av statistik från fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing, som baserar sina siffror på data från Vroom. Under november minskade det totala antalet sålda begagnade bilar till privatpersoner med 4,5 procent, jämfört med november förra året.

Enligt Johan Browaldh, sales manager Sweden på BCA, påverkas begagnatmarknaden av den andra coronavågen.

– Vi kör helst egen bil istället för att åka kollektivt men det finns en osäkerhet kring Covid, hur konjunkturen ser ut efter nyår men också utformningen av det nya skatteförslaget för personbilar. Det leder till färre nybilsköp men även till förlängning av befintliga leasingkontrakt, säger han i ett pressmeddelande.

Detta har inte bara lett till en dipp i antalet sålda begagnade bilar, utan begagnatpriserna sjönk också under november.

– Prisnivåerna har visserligen hämtat sig men inte fullt ut, utan planat ut på en ny nivå som är något lägre än rekordnivåerna under hösten men fortfarande högre än innan pandemin, säger Johan Browaldh.

Trenden att bilhandeln fortsätter att ta marknadsandelar från privatmarknaden fortsätter. Bilhandeln tappade 1,4 procent i november, medan privatmarknaden minskade med 7,2 procent. Exporten har också minskat, till följd av nya nedstängningar i Centraleuropa och en återgång till striktare momsregler i Tyskland.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094