23948sdkhjf

Polisens nya bilar utrustade med AI

I somras blev det klart med Polismyndighetens nya bilavtal med Volvo. Nu berättar man mer om bilarna, som bland annat kommer vara utrustade med 360-graderskamera och radarsystem.

Under de kommande åtta åren ska det levereras cirka 2 200 nya polisbilar till myndigheten enligt det avtal som slutits med Volvo. Det handlar om två modeller: XC60 och V90. Merparten av fordonsparken kommer utgöras av den större modellen och V90-modellen kommer användas för trafik- och eskortuppdrag.

Samtliga bilar kommer ha avancerad teknisk utrustning och ett nytt navigeringssystem. Radar och 360-graderskamera blir dessutom standard. Både modellerna och utrustningen är upphandlade till följd av en arbetsmiljöutvärdering som myndigheten utfört med sina medarbetare.

– Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar ett stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen hos Polismyndigheten.

Den nya utrustningen består av, förutom kameran, nummerskyltsläsning. Kameran kommer kunna mäta och filma fortkörare automatiskt, både de som polisen kör bakom, mötande trafik och de som kör om. Nummerskyltsläsningen innebär att polisen snabbt får reda på om en bil i trafik har körförbud, är avställd eller har stulits.

– Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, det är ett tekniskt underverk, säger kommissarie Hans Nilsson till tidningen Dagens PS.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093