23948sdkhjf

Tipo 184 ger nytt liv åt din Miata

Legendarisk formelbil får nytt liv med mekanik från Mazda. Kitet är betydligt billigare än originalet.

Det sägs att namnet Miata, som prytt Mazdas lilla sportbil sedan 1989, är en förkortning av Miata Is Always The Answer. Miata är alltid svaret. Fast här känner vi den förstås bäst som MX-5, eftersom Mazda inte orkade skydda Miata-namnet i vår del av världen.

Hur som helst, nu är den också svaret på vad du ska göra med din gamla MX-5 när karossen rostat bort. Du ska så klart bygga en Formel 1-bil av den. Och inte vilken gammal F1:a som helst. Jo, gammal är den förstås, men Alfa Romeo Tipo 158 ”Alfetta” tog sin första Grand Prix-seger redan 1938 och skulle så sent som 1950 vinna varenda tävling i det nyinrättade mästerskapet för Formel 1.

I dag är de förstås dyra, inte minst som man tror att inte ens tolv stycken byggdes och i dag känner man bara till två som fortfarande är i livet.

Så vad göra? Tv-kändisen Ant Anstead, som förmodligen vet att Miata alltid är svaret, har tagit fram ett kit, en byggsats, för att göra en Alfa Romeo Tipo 158-kopia på bas av din gamla Mazda. Mekaniken, med drivlina och hjulupphängningar, hämtas från en Mazda MX-5 av andra generationen, den som byggdes 1998-2005. Resten, som rörramen och karossen (samt en del småpill), står Ant Anstead för.

Resultatet heter Tipo 184 och grundsatsen kostar 7 499 brittiska brexit-pund, motsvarande cirka 85 000 kronor. Sedan tillkommer förstås donatorbilen, men den står ju ändå och rostar hemma på gården.


För riktigt så här fin är den väl ändå inte? 
Foto: Mazda

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144