23948sdkhjf

Nya rekommendationer för bilbarnstolar

Hur länge håller en bilbarnstol egentligen? Nu finns rekommendationer för när en bilbarnstol behöver bytas.

I dag lanseras svenska rekommendationer för barnsäkerhet i bil gällande när en bilbarnstol måste bytas ut och vad man kan göra för att påverka en bilbarnstols livslängd. Stolen är ett säkerhetssystem som måste fungera, samtidigt som den är dyr i inköp och om den kasseras för tidigt är det slöseri med jordens resurser.

Bilbarnstolar på marknaden idag kan generellt sett sägas ha en livslängd på cirka tio år, räknat från inköpsdagen. Stolen åldras inte av att eventuellt stå på ett lager. Gränsen på tio år är inte ny, men nu har expertgruppen som representerar hela bilbarnstolsbranschen i Sverige sammanställt de faktorer som påverkar hur länge en bilbarnstol kan användas, baserat på tillgängliga fakta.

Generellt gäller att en bilbarnstol som varit med om en krock ska kasseras. Men hur kraftig krock behövs för att stolen måste kastas? Även detta tar den nya rekommendationen upp, genom att nämna några villkor att hålla sig till, som till exempel om en krockkudde eller annat skyddssystem har aktiverats eller löst ut eller vid en krock med ett större djur.

– Vi har helt enkelt några villkor att förhålla oss till som delas av hela branschen, vilket underlättar både för oss och alla konsumenter, säger Marie Nordén, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande NTF:s generalsekreterare.

För att minska själva materialets åldrande kan det vara bra att om möjligt minska exponering i solljus och höga temperaturer och helt enkelt genom att täcka över bilbarnstolen när den inte används.

Det kan också löna sig att vara rädd om sin bilbarnstol, då slitage påverkar flera funktioner. Synligt slitna bältesband, kärvande bälteslås eller trasiga detaljer kan vara sådant som gör att stolen behöver kasseras.

– Det som främst påverkar livslängden är hantering och slitage. Det är viktigt att byta ut en dålig bilbarnstol, samtidigt som vi inte vill rekommendera föräldrar att kasta bort fullt funktionsdugliga stolar, säger expertgruppens ordförande Lotta Jakobsson från Volvo Cars.

Ladda ner dokumentet här

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094