23948sdkhjf

Mekonomen-delägaren gjorde ett starkt andra halvår

När LKQ summerar fjolåret är resultatet bättre än väntat. Särskilt starkt har man presterat under andra halvåret.

Det går bra för det amerikanska reservdelsföretaget LKQ, som äger 26,6 procent av Mekonomen Group. När årsbokslutet presenterades för 2020 kunde man redovisa ett starkt andra halvår med en EBITDA-resultat, alltså rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar, för det europeiska segmentet på 8,9 procent. Det är bättre än vad företaget presenterade vid sin investerardag i september 2020.

– Vi levererade åter starka kvartalsresultat, med fjärde kvartalet 2020 som det näst högsta kvartalsresultatet och det högsta resultatet för det fjärde kvartalet i företagets historia, säger Dominick Zarcone, vd för LKQ Corporation, i ett pressmeddelande.

Inte minst bidrog Mekonomen Group till det goda resultatet. När deras bokslut presenterades den 12 februari kunde man stoltsera med en kraftig lönsamhetsförbättring, coronapandemin till trots.

LKQ Europe kunde redovisa intäkter för fjärde kvartalet 2020 på 1,43 miljarder dollar, motsvarande cirka 11,8 miljarder svenska kronor. Det är en ökning med 0,6 procent jämfört med samma period 2019. Intäkterna för helåret 2020 påverkades i högre grad av nedstängningarna i pandemins inledning och landade på 5,49 miljarder dollar eller 45,4 miljarder kronor, en minskning med 5,9 procent jämfört med 2019.

– Baserat på covid-19:s inverkan på vår verksamhet genomförde vi snabbt konsekventa kostnadsbesparingsåtgärder och kunde hantera nästan alla kostnadsstrukturer. Våra team fortsatte att fokusera fullt ut på våra kunder för att stödja dem under en utmanande tid. Framöver förväntar vi oss en återhämtning från och med andra kvartalet 2021 i Europa, beroende på vaccinationens framsteg. 2021 blir ett viktigt år för vår europeiska integration, säger Arnd Franz, vd för LKQ Europe.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109