23948sdkhjf

Stenskott stor del av skadekostnaderna

Det är högsäsong för stenskott nu under den tidiga våren när gruset på vägarna ännu inte samlats upp. Stenskott utgör dessutom en stor del av skadekostnaderna för försäkringsbolagen.

Sammantaget står stenskotten för cirka 46 procent av alla anmälda skador på fordonsförsäkringen, bortsett från trafikskador. Kostnaden för glasskadorna var 1,6 miljarder kronor 2017, enligt statistik från Svensk Försäkring. Det gäller hela bilbranschen.

På torrt underlag när de flesta fortfarande har vinterdäcken på är det lätt hänt att småsten fastnar i däckmönstren. De skjuts lätt ifrån däcken när bilen accelererar och skadar ofta framrutor och lyktor.

Det enda sättet att undvika stenskott är att hålla avstånd till framförvarande bil. Det vanligaste stället där man får stenskott är på tvåfiliga vägar när man till exempel blir omkörd, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Även om man håller avstånd finns det andra faktorer som bidrar till att stenskotten ökat de senaste 20 åren. Bland annat rullar allt fler bilar på vägarna, nya bilar saknar skyddande stänkskärmar som var vanligare förr och vindrutorna har blivit cirka tio procent tunnare och tar därför lättare skada. Dessutom kör fler med dubbfria vinterdäck och på dessa fastnar grus lättare i mönsterdjupen, menar If.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078