23948sdkhjf

Zeekr 001 är Geelys lyx-elbil

Geely-koncernens nya elbilsmärke har visat upp sin första modell. Den har formgivits i Göteborg och börjar säljas i höst – i Kina.

Så sent som i förra månaden presenterade Volvo Cars moderbolag, kinesiska Geely, planer på att lansera ett nytt elbilsmärke i premiumsegmentet: Zeekr. Nu har de visat upp sin första modell, Zeekr 001, som de kallar för ”världens första massproducerade rent elektriska shooting brake”. En eldriven sportkombi, alltså.

Formerna känns faktiskt igen från den konceptbil kallad Lynk & Co Zero Concept som visades upp i fjol. Nu blir det alltså under Zeekr-flagg som bilen ska säljas. Precis som konceptbilen bygger Zeekr 001 på Geely-gruppens nya elbilsarkitektur SEA och med en sammanlagd effekt på 544 hästkrafter från de båda elmotorerna ska accelerationen 0–100 km/h avverkas på 3,8 sekunder.

Räckvidden anges till 70 mil och laddning ska kunna ske med upp till 360 kW. Det betyder att man ska kunna toppa upp med 12 mil på fem minuter. Uppdateringar av mjukvara sker over the air.

Bilen som har formgivits på Geelys designcenter i Göteborg är fem meter lång, med ett axelavstånd på tre meter. De första leveranserna till den kinesiska marknaden väntas i oktober, medan exportmarknaderna får vänta till 2022. Något pris får vi inte reda på, men kunderna ska kunna köpa bilen både on- och offline eller leasa den genom en prenumerationstjänst.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125