23948sdkhjf

Mercedes Uptime förutsäger verkstadsbesök

Mercedes-Benz system för att låta lastbilar kommunicera direkt med serviceorganisationen finns nu i fler än 50.000 lastbilar, skriver Mercedes-Benz i ett pressmeddelande.

MB Uptime tar in data från bilens alla sensorer och kan berätta om problem innan de ens uppstår. I Tyskland har systemet fått antalet oplanerade verkstadsbesök att minska med 50 procent.

MB Uptime ska hålla Mercedes-Benz lastbilar rullande och minska alla stillestånd. Systemet bygger på att data från lastbilens alla sensorer laddas upp till serviceorganisationens servrar och där analyseras i realtid.

Fler än 1.400 kombinationer analyseras i alla fordon som har MB Uptime Med hjälp av AI och maskininlärning kan systemet också lära sig känna igen problem innan de ens uppstår.

Tomas Gustavsson som är servicemarknadschef för lastbilar på Mercedes-Benz Sverige förklarar det såhär:

Det kan vara tre mätdata som vart och ett för sig inte är något konstigt, men systemet kan ha sett att vid tidigare tillfällen så har samma data föregått ett större haveri.

I en sådan situation blir åkeriet och chauffören direkt uppringda och en tid bokas in på närmaste verkstad.

Det är helt otroligt. När vi ska in på service då vet de redan någon dag innan exakt vad som ska bytas så att allt är hemma och jobben inplanerade i förväg. Det säger Lill Enesand som har tre bilar med systemet i sitt åkeri.

MB Uptime är också kopplat till en portal där åkeriet hela tiden ser status på alla sina lastbilar.

MB Uptime är standard på alla Mercedes-Benz lastbilar som säljs i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109