23948sdkhjf

Ledare #26: Branschen måste förebygga olyckor

Enligt senaste rapporten från Arbetsmiljöverket är transportbranschen och lagerarbetare hårdast drabbade av arbetsplatsolyckor. Även verkstäder är relativt högt upp på listan. Branschen måste åtgärda problemet – framför allt om den ska bli mer attraktiv för nya arbetstagare.

Fordonsbranschen kämpar för att rekrytera ny arbetskraft eftersom prognoserna pekar mot att det kommer saknas flera tusentals anställda inom ett par år. Dessutom tampas man med den allmänna bilden som finns inpräntad i människors hjärnor – ja, den om att branschen är smutsig, tung och jobbig.

Om man ska kunna tvätta bort den bilden behöver man göra mer än att säga ”det är inte tungt och smutsigt längre”. Enligt Arbetsmiljöverkets senaste rapport om arbetsplatsolyckor drabbas branschen fortfarande hårt av sådana. Transportnäringen och lagerarbete är högst på listan. Även om ”lagerarbete” innefattar alla möjliga branscher finns det en hel del lager inom just fordonsyrket.

Många råkar ut för olyckor med exempelvis truckar, arbetsmaskiner och -verktyg, fall, belastningsskador och tunga lyft.

Många arbetsplatsolyckor är milda, men det är även många som leder till sjukskrivning. Då och då rapporteras det om arbetstagare som till och med avlider till följd av de skador de drabbats av. Till exempel har vi bara de senaste två åren berättat om att ett däck exploderat på en verkstadstekniker som avled, och en ung praktikant som dog efter att ha fått en trucklyft över sig.

I Arbetsmiljöverkets rapport framkommer att just unga personer, i åldrarna 16–24, råkar ut för flest skador på sin arbetsplats. Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, uttryckte nyligen oro över detta faktum. Bo Ericsson, vd, menar att det ofta råder bristfällig introduktion på bland annat däckverkstäder, framför allt för praktikanter eller sommarjobbare. Och de inspektioner som myndigheten har gjort visar att det ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion till nya medarbetare.

Detta behöver åtgärdas. Alla arbetsplatser behöver ordentlig och utförlig information och genomgång av maskiner, redskap, fordon, verktyg, regler och rutiner. Arbetsplatsolyckor, sjukdomar och skador – både fysiska och psykiska – behöver förebyggas så att alla kan känna sig trygga på jobbet.

Det är sådan här statistik som gör att människor fortfarande tror att det är tungt och eventuellt smutsigt. Statistik är i många fall – om det beräknas på korrekt sätt – fakta. Och då är det svårt att tro något annat. Vill branschen rekrytera mer, och nå den gruppen personer som behöver övertygas, måste arbetsplatsolyckorna minska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094