23948sdkhjf

Nevs ser positivt på framtiden trots miljardförlust och personalvarsel

Med en skuld på tusentals miljarder är det oklart om Nevs ägare Evergrande kommer kunna undvika en konkurs. Nevs gör också en miljardförlust och har varslat halva personalstyrkan men tror ändå på framtiden.

Under senaste bokslutet gjorde företaget en förlust på 6,4 miljarder kronor och i augusti varslade man nästan hälften av sina 650 anställda. Förhandlingarna väntas pågå under september och oktober. Trots det ser företaget positivt på framtiden.

– Det låter kanske konstigt mitt uppe i varsel, men vi ser var vi kan vara starka, säger Nevs kommunikatör Jonas Hernqvist, till Dagens Nyheter.

Han säger att de var pionjärer på elbilar och att man de senaste åren pratat om bland annat självkörande fordon och framtidens mobilitet. Områden som företaget ska satsa på i framtiden.

– Vi har både kunskapen om nya framtidens mobilitet, men vi har också med oss kunskaperna från biltillverkning. Det är viktigt för att kunna industrialisera saker, säger Jonas Hernqvist.

Tidigare i år köpte superbilstillverkaren Koeniggsegg ut Nevs från det gemensamma företaget Meneko. Då sade Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg, att de som ensam ägare skulle kunna satsa på nya anläggningar inför tillverkningen av supersportbilden Gemera. Både han och Nevs vd, Stefan Tilk, påpekade att de två företagen skulle fortsätta med ett operativt samarbete.

Samtidigt har Nevs kinesiska ägare, Evergrande, ett en enormt skuldberg på motsvarande 2 600 miljarder svenska kronor. TT skriver att ledningen för Evergrande tidigare i september bekräftade att samtal pågick om att sälja en del av tillgångarna, bland annat Evergrande new energy vehicle. Koncernledningen hävdar dock att företaget inte riskerar att gå i konkurs, istället beror den förvärrade situationen på en ogynnsam medierapportering.

Förra veckan stoppade Shanghaibörsen handeln med Evergrandes obligationer samtidigt som aktien hade tappat 22 procent i värde. Utvecklingen har medfört att att investerare har protesterat utanför Evergrandes huvudkontor i Shenzhen. Då krävde de bland annat att lån som tagits koncernen skulle betalas tillbaka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144