23948sdkhjf

Lokalplockade batterimineraler och fler laddstolpar – därför tvekar elbilsköparen

Många faktorer påverkar varför svenskarna tvekar kring sitt elbilsköp. Först och främst rör det sig om höga priser. Men även räckviddsångest, bristen på publika laddstationer samt varifrån batterimineralerna kommer och om de är hållbara.

Enligt en undersökning gjord av Skellefteå Kraft och Kantar Sifo är tillgången till laddstationer klart en av de viktigaste faktorerna när svensken ska skaffa en elbil.

De senaste tolv månaderna har tillväxten av laddbara fordon i Sverige ökat med 84 procent men endast tre av tio laddbara bilar är elbilar idag. Resten är hybrider.

För den som bor i flerfamiljshus är publika laddstationer avgörande för ett elbilsköp. Något som konsumentorganisationen M Sverige larmat om.

Trots det är det många som tror på elbilen. Enligt undersökningen tror en tredjedel att de enbart kommer att köra på el inom fem års tid. Och för att möta behovet av laddstationer öppnar Skellefteå Kraft, tillsammans med OKQ8, över åttahundra laddplatser inom de kommande åren.

– När svenskarna ställer om sin bilflotta för klimatets skull är det viktigt att vi erbjuder laddning i hela landet. Det ska vara enkelt att ha elbil, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft.

Men det är som sagt inte bara ”el-torsk” som oroar den som står i valet och kvalet mellan fossilbil och elbil. Enligt en undersökning från svenska Eurobattery Minerals spelar var material kommer ifrån en avgörande roll för köparen. Detta skriver Elbilen.

Undersökningen visar att mer än hälften av de tillfrågade som idag äger eller leasar elbil i Sverige inte vill ha en elbil som innehåller material som utvunnits på ett sätt som inte är hållbart. 42 procent svarar dessutom att de kan tänka sig att betala mer för en elbil om de vet att mineralerna kommer från hållbar brytning, och 22 procent att de helt skulle avstå från att köpa eller leasa en elbil om de visste att den innehåller material som inte kommer från hållbar utvinning.

– Det är tydligt att hållbarhetsfrågan ligger högst upp på agendan för de flesta när de tänker på elbilar, säger Roberto García Martínez som är VD för Eurobattery Minerals.

Tyvärr är det så att det inte alltid går att garantera att materialen härstammar från just hållbar utvinning. Detta gäller både batterier för elbilar och mycket annan elektronik. Här ser det svenska företaget Eurobattery Minerals en möjlighet och vill därför satsa på utvinning av batterimineraler i Europa. Bara sett till Sverige finns stora brytningsmöjligheter. Bland annat nickel, kobolt och koppar och just kobolt finns i Skellefteåfälten som inte ligger långt ifrån där Northvolts bygger sin första batterifabrik. Man beräknar även att det ska finnas omkring tre miljoner ton grafit samt stora mängder litium i Sverige.

– Idag är det många biltillverkare som har utmaningar när det gäller tillgången till hållbart utvunna batterimineraler. Därför är det uppenbart att vi både behöver öppna fler gruvor för batterimineralbrytning i Europa och samtidigt öka spårbarheten i hela leveranskedjan, säger Roberto García Martínez.

Dessutom ökar konsumentens önskan att Europa ska minska sitt beroende till Kina. Hela 62 procent av de tillfrågade svarade att de vill se en ökad utvinning här i Europa av just den anledningen.

Tabeller från Skellefteå Kraft och Kantar Sifo:

Vilket eller vilka drivmedel tror du att du använder om fem år?

Bensin, 37 %

Diesel, 26 %

El, 33 %

Elhybrid, 48 %

Gas, 4 %

Vad skulle kunna få dig att köpa en elbil?

Billigare pris, 64 %

Bättre räckvidd (kan åka längre på en laddning), 59 %

Fler platser att ladda bilen på, 48 %

En egen laddare hemma, 37 %

Kortare laddtider, 35 %

Bättre för miljö/klimat, 35 %

Att omgivningen ställer om till elbilar, 18 %

Bättre för luftkvaliteten där jag bor, 10 %

De är tysta, 9 %

Annat, 7 %

Bilens design eller varumärke, 6 %

Kommer aldrig köpa elbil, 5 %

Vad skulle kunna få dig att avstå från att skaffa en elbil?

Högt pris, 76 %

Kort räckvidd, 61 %

Brist på publika laddstationer, 47 %

Tar för lång tid att ”tanka”, 43 %

Ingen laddstolpe på min parkeringsplats, 39 %

Batteriernas miljö- och klimatpåverkan, 38 %

Ingen design som jag gillar, 5 %

Annat, 5 %

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08