23948sdkhjf

Därför stör norska bilägare ut bilens kommunikation

Bilägare i Norge som stör ut bilens egna kommunikation mot internet kan skapa problem för såväl flygtrafiken som utryckningsfordon. Det varnar Norges trafikmyndighet för.

Norges trafikmyndighet Statens Vegvesen slår nu larm om fenomenet med bilägare som använder störsändare i sin bil för att störa ut bilens egen kommunikation med internet.

Syftet är enligt myndigheten att bilföraren till exempel vill dölja att denne använder firmabilen privat eller till svartjobb. Med hjälp av störsignalen kan bilföraren köra bilen utan att bilens kommunikation avslöjar att fordonet förflyttas. Det rapporterar Norges public service, NRK. Att använda störsändare är förbjudet för privatpersoner i Norge.

Nu anser Statens Vegvesen att privat användning av störsändare i bilar är så allvarligt att man just nu tillsammans med Forsvarets Forskningsinstitutt och NKOM (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet) i fält testar hur störsändare i bilar kan påverka andra bilister i trafiken.

Att åka bil med påslagen störsändare kan till exempel störa ut gps-signaler i en flera hundra meter stor omkrets runt störsändaren, och detta riskerar att drabba till exempel kommunikationen från ett utryckningsfordon eller en helikopter i närheten av störsändaren.

En aktiv störsändare som slår ut bilens egen kommunikation med internet innebär även att bilens säkerhetssystem kan slås ut, till exempel sådant som avläsning av trafikskyltar och hastighetsbegränsning och autobroms.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.672