23948sdkhjf

Nytt avtal på plats mellan Bilia och Volvo

Relationen är räddad efter det plötsliga uppbrottet mellan Bilia och Volvo förra hösten. Nu finns en ny överenskommelse på plats och Bilia ska enligt avtalet sälja flera anläggningar i Norge och Sverige.

Det kom lite som en chock i november 2020 när Bilia tog emot en uppsägning av återförsäljaravtalen för Volvo Cars i Sverige och Norge. Uppsägningen avsåg både bilaffären och serviceaffären för Volvobilar. Något Motormagasinet rapporterade om.

Bilia meddelade då att man inte haft någon dialog kring ärendet och således inte visste varför Volvo Cars hade sagt upp avtalet.

I en intervju med Motormagasinet i somras sa Bilias vd Per Avander att de fortfarande var rätt förvånade och att de inte hade fått någon ordentlig förklaring.

Det har hintats om att vi är för stora.

Per Avander verkade dock övertygad om att Volvo Cars och Bilia skulle fortsätta vara partners även i framtiden.

Och hans magkänsla verkade stämma. Nu kan de två parterna till slut meddela att de kommit överens för ett framtida samarbete. Detta enligt ett pressmeddelande.

I Sverige kommer Bilia fortsatt att vara återförsäljare för nya Volvobilar i storstadsområdena Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, medan Bilia i Norge kommer att lämna storstadsområdet Oslo. Sammantaget innebär överenskommelsen med Volvo Car Sverige och Volvo Car Norway att Bilia kommer att få auktorisationen att sälja nya Volvobilar och bedriva serviceverksamhet för 34 anläggningar i Sverige och för 10 anläggningar i Norge.

– Vi är stolta och glada att tillsammans med Volvo Cars uppfylla våra gemensamma ambitioner utifrån Volvokundernas förväntan om en fysiskt och digital upplevelse som kombineras, säger Per Avander, i pressmeddelandet.

Enligt överenskommelsen behöver Bilia sälja fyra anläggningar i Skaraborg till Bröderna Brandt Personbilar. Försäljningen förväntas ske den 1 januari 2022. Anläggningen i Uppsala förväntas säljas den 1 juli 2022. Dessutom pågår förhandlingar kring eventuell försäljning, eller möjliga alternativa verksamheter, för fyra mindre anläggningar i Bergslagen.

I ytterligare tre anläggningar i Sverige kommer Bilia inte att få någon auktorisation. Därför ska Bilia framöver bedriva någon annan verksamhet i dessa anläggningar. I Norge behöver Bilia sälja tre anläggningar belägna i Osloområdet. Köparen av dessa anläggningar bli det nyetablerade bolaget Volvo Car Stor-Oslo. Denna försäljning beräknas genomföras den 1 juli 2022.

De anläggningar som Bilia har för avsikt att sälja eller ersätta med annan verksamhet har bedrivit försäljning av nya bilar, begagnade bilar samt serviceverksamhet för Volvo, och i Sverige delvis även för Renault. Dessa anläggningar har i genomsnitt under de senaste tre åren tillsammans redovisat en nettoomsättning om totalt cirka 6,2 miljarder kronor.

Parterna kommer nu att inleda slutliga avtalsförhandlingar, vilka förväntas vara slutförda under hösten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095