23948sdkhjf

Ny teknik för lättare kroppsarbete

Eksovest, en variant av exoskelett kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik- och byggsektorn, enligt en ny studie.

Exoskelett kan beskrivas som ett extra, och intelligent skelett som man fäster via en dräkt utanpå kroppen. Ett slags robotdräkt som ger extra styrka och uthållighet till den som bär den. Effekten blir lägre sjukfrånvaro och högre produktivitet, enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Gävle.

– Tekniken har en potential att ge ett bättre liv åt många arbetare, som kan gå hem piggare från jobbet eftersom avlastningen blir så stor. Dessutom minskar bördan på sjukvården, eftersom risken för skador och förslitningar är betydligt lägre när man använder exoskelett vid monteringsarbete, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle i ett uttalande.

Högskolan i Gävle bedriver sedan många år forskning kring exoskelett, och vid en ny studie testade 25 försökspersoner eksovest och utförde uppgifter i olika positioner med en borrmaskin. Med hjälp av sensorer kunde forskarna mäta muskelansträngningen, som minskade med upp till 60 procent när försökspersonerna använde eksovest.

Statistik från amerikanska biltillverkaren Ford visade att sjukfrånvaron minskade med 85 procent bland arbetare inom koncernen som använde sig av tekniken.

– Potentialen är särskilt stor exempelvis vid användning inom tillverkningsindustrin och där arbetsuppgifterna är tunga och repetitiva, och där robotar blir för dyra eller inte går att använda. En exovest kostar mellan 4 000 och 5 000 euro. Det är inte särskilt dyrt eftersom vinsterna är så stora både vad gäller hälsa och produktivitet och jag tror att försäkringsbolagen kommer att göra användningen obligatorisk i framtiden eftersom skaderisken bland arbetarna minskar så pass mycket, säger Sajid Rafique.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109