23948sdkhjf

MRF om bilförsäljningen: Leveransproblemen börjar märkas

Bristen på komponenter och halvledare satte tydligt avtryck i siffrorna över nybilsförsäljningen i oktober, uppger MRF:s bilhandelsansvarige Klaus Silfvenius.

Totalt registreras 19 962 nya bilar i oktober. Det var 29 procent färre bilar jämfört med oktober förra året.

Med undantag för sju märken så är det stora till mycket stora tapp i registreringarna mot föregående år, som i sin tur var en nedgång jämfört med 2019, uppger MRF.

”Detta kan fortfarande tillskrivas komponentbrist och brist på halvledare och så kommer det nog tyvärr att vara under lång tid framöver, en viss lättnad kan kanske ses under första halvåret 2022 men effekterna kommer nog att kvarstå under merparten av 2022 om inte längre”, skriver Klaus Silfvenius på MRF i en kommentar.

Så här summerar Klaus Silfvenius oktobersiffrorna:

Det ser ut som att efterfrågan kvarstår på svenska marknaden men att tillverkarna har problem att leverera bilar i den omfattning som efterfrågas. Kia, Hyundai Tesla, Ford och Opel är de som ser ut att drabbas minst av kompetensbristen, i alla fall i skrivande stund medan övriga på ett eller annat sått inte riktigt verkar få fram bilarna, slutsatsen är dragen ur att de har en ackumulerad ökning under året i sina registreringar som inte är bruten under hösten.

Bilmärkena som ökade i antal registreringar jämfört med 2020:

Kia

Hyundai

Ford

Opel

Subaru

Polestar

Porsche

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095