23948sdkhjf

Elbilen splittrar könen – kvinnor mer positiva

Fler kvinnor än män kan tänka sig att skaffa elbil inom fem år. Men tveksamheterna är stor om subventionerna skulle försvinna.

Allt fler vill skaffa elbil och den största skälet till detta är miljönytta. I en undersökning från Kantar Sifo och Skellefteå Kraft uppger 68 procent av de tillfrågade att just miljövänligheten är den viktigaste faktorn. Bland kvinnor är denna siffra 75 procent. Generellt har även kvinnor en högre tilltro till elbilens miljönytta jämfört med män.

En annan aspekt som skiljer sig mellan könen är prisfrågan där män påverkas mer av priset än kvinnor. Nästan varannan man (43 procent) uppger att de inte kan tänka sig att skaffa en elbil om subventionerna skulle försvinna.

– Vi ser tydligt att intresset för elbilar hos kvinnor drivs av miljönytta, medan det för män verkar handla om den status som kommer med en ny, ofta dyrare bil. Priset är en faktor som spelar större roll för män och skulle subventionerna försvinna är en elbil plötsligt inte längre lika intressant, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef för e-mobilitet på Skellefteå kraft i ett pressmeddelande.

Kvinnornas positiva inställning till elbil kan vara en förklaring till elbilens popularitet bland barnfamiljer, där två parter ofta är delaktiga i beslutet om ny bil. Inte bara kan beslutet om en elbil för miljöns skull vara ett aktivt val för barns framtid, det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt.

– Barnfamiljer kör oftare korta sträckor mer frekvent, vilket med lätthet ryms inom elbilens räckvidd. Det handlar oftast om skjuts till träning eller turer till matbutiken. Körning som med en elbil är klimatsmart och med andra drivmedel rätt dålig, säger Sanna Lundström.

Från undersökningen:

Vilka är de tre främsta fördelarna med en elbil enligt dig?

Billigare att ”tanka” jämfört med andra drivmedel, 55 %

Bättre för miljön, 68 %

En modern känsla/snygg design, 9 %

Skönare acceleration, 11 %

Mindre buller/lägre ljudnivå 50 %

Ser inga fördelar med elbil, 9 %

Annat, 3%

Kan du tänka dig att skaffa en elbil de närmaste fem åren?

Män

Ja, 52 %

Nej, 29 %

Kan du tänka dig att köpa en elbil även om subventionerna till elbilar försvinner?

Män

Ja, 33 %

Nej, 43 %

Tveksam, vet ej, 25 %

Kvinnor

Ja, 31 %

Nej, 33 %

Tveksam, vet ej, 36 %

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156