23948sdkhjf

Volkswagen skippar rattstången

Volkswagen är mitt uppe i ett teknikskifte för att utveckla så kallad ”högautomatiserad körning”. Det innebär bland annat att den klassiska rattstången med en mekanisk koppling mellan ratt och hjul snart är ett minne blott. Istället är det en form av styrning som flygplansvärlden länge har använt: steer-by-wire.

Enligt Volkswagen kommer mjukvaran i framtiden att spela en ännu större roll för att definiera bilens karaktär.
– Mjukvaran blir i framtiden även viktigare för styrningen. Det ger oss många fler möjligheter att påverka styrningskarakteristiken, som kan implementeras på modellspecifik basis för alla plattformar längre fram, säger Karsten Schebsdat chef för fordonsdynamik och chassikontrollsystem på Volkswagen.

Volkswagen har redan experimenterat med att utveckla egen mjukvara, bland annat till elbilarna ID.3 och ID.4 (med vissa problem) och nu vill de driva utvecklingen vidare ”mot att bli en mjukvaruorienterad mobilitetsleverantör”. Mjukvaran är också central i utvecklingen av chassi och styrsystem för framtidens högautomatiserade körning.

– Karossens nignings- och krängningsrörelser minimeras avsevärt och kördynamiken optimeras eftersom bilen reagerar snabbare på rattrörelserna och är mer exakt att köra, säger Schebsdat och fortsätter:
– Den här utvecklingen är också mycket viktig när det gäller högautomatiserad körning. Det är så vi ser till att passagerarna är så bekväma som möjligt i alla situationer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På iskallt uppdrag land och rike runt
En träff med stort engagemang
Mercedes mäter åt Trafikverket
Stort behov av laddning på sportlovsresan
Hög tid för bilproducenter att anmäla sig
Han är Porsches nya chef
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109