23948sdkhjf

Gröna Bilister: Därför är etanol dyrare än bensin nu

Priset på etanol på marknaden har varit uppe en bit över bensinpriset om man tar hänsyn till etanolens lägre energiinnehåll Här ger organisationen Gröna Bilister sin förklaring till prischocken.

Bensin- och dieselpriset har i år stigit till de högsta någonsin i Sverige, men priset på etanol har faktiskt haft ännu större prisökningar:

Inköpspriset på europeisk etanol i Rotterdam har varit uppe och vänt på 15 kronor litern, medan det vanligtvis ligger mellan 4 och 6 kronor. Priset på etanol som importeras från andra världsdelar har dubblerats under 2021 och har nått cirka 8 kronor litern.”, skriver organisationen Gröna Bilister på sin blogg.

Till inköpspriserna på etanol ska sedan adderas denaturering, tillsats av skattad bensin samt moms, påpekar Gröna Bilister. Återhämtningen på världsmarknaden efter pandemins andra och tredje smittvåg driver upp även etanolpriserna, bland annat i takt med att efterfrågan på bensin ökar – och även i länder som exempelvis Frankrike och råder kvotplikt (lag på inblandning av etanol i bensinen):

När priset var som högst 20 – 24 november kostade E85 cirka 19,50 kronor litern vid pump. Det motsvarar ett bensinpris på cirka 26 kronor litern, med hänsyn tagen till etanolens lägre energiinnehåll. Nu är jämförpriset på E85 ungefär 22 kronor litern”, skriver Gröna Bilister.

Dessutom påverkas priset på etanol i Sverige enligt Gröna Bilister av priset på en viktig insatsvara – majs. 55 procent av all etanol som förbrukades i Sverige förra året var enligt Gröna Bilister tillverkad av majs.

I allmänhet verkar det som om priserna på förnybara drivmedel och dess råvaror svängt ännu mer än priserna på fossila drivmedel i samband med pandemin”, skriver Gröna Bilister på sin blogg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078