23948sdkhjf

”Jag är tveksam till att bilar från 2000-talet kommer bli framtida samlarbilar”

Magnus Bengtsson handlar med klassiska bilar med fokus på Mercedes. Han befarar att bilsamlande ska bli en krympande företeelse i framtiden.

Mercedes-entusiasten Magnus Bengtsson, som till vardags handlar med klassiska bilar och är auktoriserad bilvärderare och besiktningsman, stod nyligen som värd för Mercedes-Benz Klubben Sveriges möte och klubbträff i Stockholm. Lokalerna, som Magnus lånat av ett bilföretag, hade han fyllt med en handfull av sina klassiska Mercedes-bilar.

Magnus – idag är det framför allt Mercedes från 1970-, 1980- och 1990-talet som är attraktiva på marknaden. Tror du även att Mercorna från 2000-, 2010- och 2020-talet kommer att bli attraktiva samlarobjekt i framtiden?

– Jag skulle så gärna vilja svara ja men jag tror inga bilar från 2000-, 2010– eller 2020-talet kommer bli framtida samlarbilar. Undantag är förstås någon extrembil men det är något annat.

Finns det något bilmärke idag som har samma upphöjda status och kvalitetsnivå som Mercedes fortfarande hade på 1970- och 1980-talet?

– Nej det tycker jag inte. Idag så är de flesta bilar bra även om varumärkena står i folks ögon för olika status. Premiumkänsla missbrukas och alla märken nämner bilens premiumkänsla men bilen idag är inget annat än en vanlig modern bil. Gällande kvalitetsnivå var nog Mercedes-Benz i en egen klass under en viss tid på 80-talet. Idag så har andra märken som sagt kommit ikapp.

Vilka klassiska Mercedes-modeller är det som har högst samlarvärde idag och vilka modeller bedömer du har bäst värdeutveckling framöver?

– Mercedes-Benz tidigare tävlingsmodeller över lag skulle jag säga. Men visst, silverbilarna från 50-talets SLR-era har haft en gigantisk värdeutveckling de senaste 10-15 åren.

– Mercedes-Benz Black-series kommer alltid vara en framtida bil att ha. Till lite jordnära modeller så är tipsen mera sista årsmodellen av någon modell. Coupe, cabriolet, bästa historik, låg mätarställning, original, starkaste motoralternativet, få ägare. Fram till början 90-tal. Gärna Mercedes-Benz 80-tal i 10-15 år till.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079