23948sdkhjf

Så många nya bilmärken kommer till Sverige

Under 2022 regnar nya bilmärken ned på den svenska elbilsmarknaden. Tidningen Dagens PS radar upp åtta nya nya märken att hålla utkik efter det kommande året. Totalt handlar det om sex kinesiska och två amerikanska, som redan etablerat sig i Sverige eller är på väg att göra det.

Aiways

Den kinabyggda suv:en Airways U5 har säljstart den 20 januari. Bilen har en räckvidd på 41 mil och snabbladdningseffekt på 90 kW. Aiways har fem års nybilsgaranti och åtta års batterigaranti.

DFSK

Kinesiska DFSK har nu en generalagent i Sverige. Den första elektriska modellen är DFSK Seres 3 Electric och har en räckvidd på 33 mil. Under 2022 kommer en ny större elektrisk SUV, Seres 5 Electric. Den nya modellen har 694 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Fisker

Inom något år kommer förmodligen leveransen av Fiskers elbil Ocean igång. Bilen kommer kosta från 450 000 kronor med en räckvidd på 45 mil. Toppversionen Ocean Extreme gör 0-100 km/h på 3,6 sekunder och kommer 63 mil.

Lucid

Leveransen av Lucid Air kom igång i höstas. Modellen har för tillfället världens längsta räckvidd tack vare ett batteri på 188 kWh och klarar 83 mil. Priserna i USA startar på omkring 1,5 miljoner kronor. Det är bekräftat att modellen kommer till Europa och redan i dag kan den reserveras i Sverige. Dock har inget exakt leveransdatum bekräftats.

Lynk & Co

Lynk & Co som är systermärke till Volvo etablerade sig i Sverige under 2021 och sedan i våras kan suv:en Lynk & Co 01 beställas - modellen är en billigare kinesisk variant på Volvo XC40. Hittills har Lynk & Co fått ut 1000 bilar på de svenska vägarna.

MG

Den lilla el-SUV:en MG ZS blev en av de allra mest sålda elbilarna under sommaren. Anledininegn till köerna för MG var det låga privaleasingpriset på 1995 kronor i månaden. MG kommer nu med två nya elbilar och uppdaterar MG ZS med längre räckvidd. Den ena blir MG Marvel R Electric, en SUV som kostar 3645 kronor i månaden att privatleasa i Sverige.

Nio

Det blir förmodligen under slutet av 2022 som kinesiska Nio träder in på den svenska bilmarknaden. De modeller som är aktuella är sedanen ET7 och SUV:en ES8. Det som är mest spektakulärt med modellen är tekniken med batteribyten. Batteriet till bilen kan hyras och det går att välja att byta till ett större batteri när du ska resa långt. På en ”Battery Swap Station” kan du byta till ett fulladdat batteri på 4,5 minuter.

Xpeng

Xpeng finns redan i Norge och nu går satsningen vidare till Sverige, Danmark och Nederländerna. Xpeng 7 är en sedanmodell som konkurrerar med Tesla Model 3 och Polestar 2. Bilen har en räckvidd på 53 mil. Märket har hittills i år sålt 82 000 elbilar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109