23948sdkhjf

Därför minskar begagnatförsäljningen

Försäljningen av begagnade bilar backade rejält i slutet på förra året, visar siffror från KVD Bil. Bonusmalus-beskattningen och kraftigt höjda priser på begagnatbilar tros vara några av de bakomliggande orsakerna.

Under 2021 såldes totalt 295674 begagnade bilar via bilhandeln, privatmarknaden och företag, vilket är en försäljningsminskning med 38754 bilar jämfört med 2020. Detta enligt en ny rapport från bilförmedlaren KVD Bil.

Försäljningen av begagnade bilar under 2020 minskade som mest under årets sista kvartal, vilket också blev det kvartal med lägst antal sålda begagnatbilar sedan KVD Bil började mätningarna 2014.

LÄS ÄVEN: "Begagnatmarknaden är glödhet just nu"

– Att begagnatmarknaden har sjunkit tillbaka som den gjort nu har jag aldrig varit med om tidigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil i en intervju i Dagens Nyheter.

En av orsakerna bakom den sjunkande begagnatbilförsäljningen som man på KVD Bil pekar på är den så kallade bonusmalus-beskattningen av bilar som infördes 2018, vilket på grund av höjda skattesatser på större och törstigare bilar medförde att många passade på att köpa nya bilar innan den nya bonusmalus-beskattningen infördes och bilhandeln därför också pressade ut så många nya bilar som möjligt innan den årsmodell som debuterade med de nya högre skattesatserna.

Flera i branschen som Motormagasinet pratat med tror också att prisökningarna på begagnade bilar under 2021 varit så stora att de närmat sig eller passerat en smärtgräns för många spekulanter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128