23948sdkhjf

Här är BMW:n som ändrar färg på tre sekunder

Det är inget trolleri. BMW har tagit fram en bil som kan ändra färg på lacken. På några sekunder kan bilen alltså skifta från svart till vit eller flerfärgad.

Consumer Electronics Show-mässan i Las Vegas är en av världens största teknik- och konsumentmässor. Detta är minst sagt platsen att befinnas sig för den som vill bevittna häpnadsväckande innovationer. Och BMW:s iX Flow, med sina kameleontegenskaper, hamnade högt upp på listan över de mest intressanta uppfinningarna. Särskilt för bilintresserade.

Vad är det då med just iX Flow som fick ögonbryn att resa sig? Jo, den har så kallad E Ink-teknik. Med ett knappryck kan man byta färg på bilen och alltså välja olika färger beroende på humör och tillfälle.

Ytbeläggningen på BMW iX Flow med E Ink innehåller många miljoner mikrokapslar med en diameter som motsvarar tjockleken på ett människohår. Var och en av dessa mikrokapslar innehåller negativt laddade vita pigment och positivt laddade svarta pigment. När mikrokapslarna stimuleras av elektriska signaler förs de olika färgpigmenten upp till ytan, vilket ger bilens exteriör den önskade färgen.

E Ink-tekniken i sig är extremt energieffektiv, och till skillnad från monitorer eller projektorer kräver de ingen energi för att hålla det valda färgläget konstant. Det är endast den korta färgförändringsfasen som drar ström.

BMW:s designchef Adrian van Hooydonk är också entusiastisk över den nya uppfinningen.

– BMW iX Flow är ett avancerat forsknings- och designprojekt och ett bra exempel på den framåtanda som BMW är känt för, sa han i samband med presentationen av bilen med den innovativa "lacken".

E Ink öppnar för helt nya sätt att förändra bilens utseende i enlighet med förarens estetiska preferenser, miljöförhållanden eller till och med funktionella krav. Tekniken erbjuder därmed en oöverträffad potential för göra den yttre designen extra personlig.

En variabel exteriörfärg kan också bidra till kabinens välbefinnande genom att ta hänsyn till de olika ljusa och mörka färgerna. En svart yta absorberar mer energi från starkt solljus och höga utomhustemperaturer och blir därför varmare än en vit bil. Likaså behåller den mer värme i svalare väder. Därför kan rätt färgval till rätt tillfälle bidra till att minska mängden kylning och uppvärmning som krävs från bilens luftkonditionering. Detta, i sin tur, minskar mängden energi som bilens elsystem behöver och därmed även bränsle- eller elförbrukningen. I en elbil kan det därför också hjälpa till att öka räckvidden när färgen ändras efter vädret.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125