23948sdkhjf

Minskade utsläpp trots ökad trafik

Preliminära resultatet visar att växthusgaser från trafiken minskade med 0,3 procent under 2021 detta trots att både personbils- och den tunga trafiken har ökat. Orsakerna är, enligt Trafikverket, energieffektivisering, elektrifiering och en ökad andel biodrivmedel.

- Mer än en fjärdedel av den energi som vi nu använder inom vägtrafiken är fossilfri och förnybar. 2021 ökade andelen från 24 procent 2020 till 26 procent. Det beror framförallt på den höjda reduktionsplikten, säger Marie Hagberg Backlund, avdelningschef Trafikverket. 0,3 procent är en blygsam minskning jämfört med vad som krävs för att nå vägtrafikens klimatmål. För att nå målet till 2030 behöver utsläppen minskas i en takt med i genomsnitt cirka nio procent per år.

Andelen laddfordon i fordonsflottan är fortfarande låg, men ökar för varje år. Vid årsskiftet 2021/2022 var andelen laddbara personbilar i trafik 5,9 procent en ökning från 3,6 procent ett år tidigare. Sedan 2010 har utsläppen för nya personbilar halverats från ett genomsnittligt utsläpp på 153 g/km, till 2021-års genomsnitt om 75 g/km.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När racebilen blir elektrisk
Sista superbilen har rullat ut från fabriken
Volvo ohotad etta i undersökning
Anders Hedin: ”Med detta förvärv tar vi första steget in på Europas näst största bilmarknad”
Revisionsbyrå sökte verkstad i konkurs
Audi drog litervis olja – Verkstaden: det är normalt
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109