23948sdkhjf

VW och Ford utökar elbilssamarbete

Ford planerar att tillverka ytterligare en elektrisk modell för den europeiska marknaden baserad på Volkswagens MEB-plattform och ska även fördubbla sin planerade MEB-volym till 1,2 miljoner enheter under en sexårsperiod.

MEB (Modular Electric Toolkit) är en öppen fordonsplattform som gör att biltillverkare kan elektrifiera sin portfölj snabbt och kostnadseffektivt.

– Detta är ett bevis på fördelarna med MEB, som ger ett unikt paket av högteknologi, konkurrenskraftiga kostnader och snabbhet i genomförandet av projekt. Den elektriska plattformen är därmed den perfekta lösningen för företag som vill snabba på sin elektrifiering, säger Thomas Schmall, ledamot i koncernledningen för Volkswagen Group och vd för Volkswagen Group Components i ett uttalande.

Den första Ford-modellen där MEB används blir en helt eldriven crossover som förväntas rulla av monteringslinjen vid Ford Electrification Center i Köln 2023. Ford hade från början planerat en modell baserad på MEB med en total volym på ca 600 000 enheter. Företaget har ännu inte släppt några detaljer om den andra planerade modellen.

För Volkswagen kommer en utökning av samarbetet med Ford att innebära ett steg närmare att bli en leverantör av plattformar för elbilar som ytterligare en pelare till kärnverksamheten. MEB-plattformen, som kan användas av olika märken och tillverkare, är redan en teknisk bas för tio eldrivna modeller från fem märken. Den användes för att bygga ca 300 000 enheter 2021 och är en av de ledande elplattformarna i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126